Moet je beton bedekken met plastic bij koud weer?

Kunststofplaten kunnen beton permanent verkleuren. Ongunstige weersomstandigheden zoals regen, sneeuw of vriestemperaturen maken het vaak noodzakelijk om beton te beschermen door het te bedekken. Een van de meest effectieve materialen om te beschermen tegen regen is plastic folie (visqueen). Kunststofbeton bevriest bij ongeveer 25° F en dit kan de uiteindelijke sterkte met meer dan 50% verminderen.

Daarom is het belangrijk om te voorkomen dat vers beton bevriest totdat het een druksterkte van ten minste 500 PSI bereikt. Als het over temperatuur gaat, wordt koud weer door het American Concrete Institute (ACI) gedefinieerd als wanneer de gemiddelde dagelijkse luchttemperatuur gedurende drie opeenvolgende dagen onder 40° Fahrenheit (4° C) daalt. ACI beschouwt communicatie als een cruciaal ingrediënt in een succesvol betonproject voor koud weer, en het raadt ingenieurs aan ervoor te zorgen dat de aannemer een beschermingsplan voor koud weer verstrekt. Ontluchtingswater is in feite de betondeeltjes die bezinken (zoals modder in een geroerde vijver) en al het extra water eruit persen.

Hoewel beton bij koud weer kan worden geplaatst, moeten bepaalde voorzorgsmaatregelen worden genomen om ervoor te zorgen dat de klus correct wordt afgehandeld. De sterkte op de plaats - niet het aantal uithardingsdagen - moet de ultieme beschermingsperiode voor het uitharden van beton bepalen. De langste uithardingsperiode is vereist voor beton zonder versnellers dat tijdens de bouw onder belasting staat en tijdens gebruik aan kou wordt blootgesteld. Volwassenheid is een manier om te bepalen of het beton voldoende sterkte heeft gekregen om op zichzelf te staan en het vertrouwt op de combinatie van tijd en temperatuur.

Bij het gieten en tijdens het uitharden moet het beton op 40 graden worden gehouden als het meer dan 72 inch dik is, 45 graden als het 36 tot 72 inch dik is, 50 graden als het 12 tot 36 inch dik is, of 55 graden als het minder dan 12 inch is. Als dekens alleen niet genoeg zijn om de plaat warm te houden (of de muren voor gevormd beton), kunt u hydraulische verwarmingsbuizen of elektrische verwarmingsdekens gebruiken die bovenop de plaat zijn gelegd en geïsoleerd. Hoewel het afdichten van beton tal van voordelen biedt, moet dit niet worden gedaan als de temperatuur lager is dan 50 graden Fahrenheit. Als het plastic in het beton bevriest, lijdt de duurzaamheid en kan de sterkte met 50% of meer worden verminderd.

De door ACI aanbevolen maximale temperatuurdaling van 24 uur na verwijdering van de bescherming varieert van een schommel van 20 graden voor beton dikker dan 72 inch tot een daling van 50 graden voor beton van minder dan 12 inch dik. Het aanvragen van een kant-en-klare mix met een inzinking van minder dan 4 inch (optimaal voor pompen) en door lucht meegevoerd beton kan ook de duurzaamheid verbeteren in zwaardere omgevingen, zoals koud weer. Bij 25 tot 27 graden Fahrenheit zal het bevriezen van poriewater in uithardend beton de hydratatie stoppen - en het uithardingsproces. Met versnellers moet u nog steeds maatregelen nemen om te voorkomen dat beton bevriest, maar u kunt misschien uw tijd die u in de kou doorbrengt om uw natte beton te zien uitharden, verminderen.