Hoe lang moet beton uitharden voordat het invriest?

Uitharding om kwaliteitsbeton te produceren Beton mag in geen geval bevriezen gedurende de eerste 24 uur nadat het is geplaatst. Omdat cemthydratatie een exotherme reactie is, produceert het betonmengsel op zichzelf wat warmte. Wanneer er geen externe waterbronnen zijn, treedt de kritische mate van verzadiging, zodat een enkele cyclus van bevriezing het beton niet permanent beschadigt, op wanneer het beton een sterkte van ongeveer 500 psi bereikt. Bij gespecificeerde uithardingstemperaturen moeten goed geportioneerde betonmengsels deze sterkte binnen 24 tot 48 uur bereiken.

Daarom is het van cruciaal belang dat nieuw geplaatst beton wordt beschermd tegen bevriezing gedurende de eerste 24 tot 48 uur of totdat het beton een sterkte van ongeveer 500 psi bereikt. Na het implementeren van de bovenstaande suggesties, is het belangrijk om te overwegen hoe u beton tijdens het uithardingsproces op de juiste temperatuur houdt. Beton moet ongeveer 48 uur een temperatuur boven 50° F houden om de juiste chemische reacties te laten plaatsvinden. Twee populaire opties die worden gebruikt tijdens het uitharden van beton bij koud weer zijn verwarmde behuizingen en geïsoleerde dekens.

Als u een behuizing gebruikt, zorg er dan voor dat de structuur zowel wind- als waterdicht is. Zorg er bovendien voor dat er goede ventilatie is voor de ruimteverwarmer. Verwarmers veroorzaken een toename van kooldioxide die carbonatatie in het oppervlak van het beton kan veroorzaken. Als het beton op ongeveer 50° F wordt gehouden, kan de bescherming meestal na twee dagen worden verwijderd.

Als het beton op 50° F blijft, afhankelijk van wat voor soort cement wordt gebruikt en hoeveel versneller, moet u een paar weken wachten - beter om 4 weken te wachten - voordat u het daadwerkelijk in gebruik neemt. Je kunt altijd testen om de sterkte te bepalen als deze essentieel is. Omdat er holtes zijn waar het water kan uitzetten, wordt er meestal weinig of geen schade aan het beton toegebracht. ACI 301-10 Specificaties voor constructief beton definiëren koud weer zoals de 306-specificatie dat doet.

Bij 25 tot 27 graden Fahrenheit zal het bevriezen van poriewater in uithardend beton de hydratatie stoppen - en het uithardingsproces. Als je dat water in het oppervlak afwerkt, verhoog je de water-cementverhouding en krijg je zwak oppervlaktebeton. Zorg er dus voor dat u de betonnen plaat bedekt met een plastic vel en bedek de plastic plaat met isolerende dekens. De resultaten zijn mogelijk pas zichtbaar als het beton ontdooit, maar zullen waarschijnlijk leiden tot een vorm van schilfering of putjes op het oppervlak.

En wanneer vers gestort beton de eerste 24 uur bevriest, kan het 50 procent van zijn potentiële sterkte van 28 dagen verliezen. De benodigde isolatie is gebaseerd op de betondikte, het cementgehalte en de laagste luchttemperatuur die wordt verwacht voor de beschermingsperiode. Om ervoor te zorgen dat nieuw geplaatst beton de vereiste sterkte ontwikkelt voor het veilig verwijderen van vormen, oevers en reshores, en veilig laden van de constructie tijdens en na de bouw, moeten voldoende betontemperaturen worden gehandhaafd tijdens de beschermings- of uithardingsperiode. Het probleem is dat zowel laboratoriumcilinders als veldcilinders die tegelijkertijd met de hoofdgiet worden gegoten, onbetrouwbaar zijn bij het bepalen van de sterkte van de betongiet omdat ze moeilijk op dezelfde temperatuur te houden zijn als de hoofdgiet, en de cilinders kunnen ook veel slanker zijn dan de giet, waardoor om ze in een sneller tempo te genezen.

Verse betonnen oppervlakken die worden blootgesteld aan kooldioxide van niet-geventileerde verbrandingsverwarmers kunnen worden beschadigd door carbonatatie van het beton. Je weet dat de kans groot is dat nieuw beton dat in de winter wordt geplaatst wat regen, sneeuw of ijs zal zien. Naast het niet versterken, kan beton bevriezen en uitzetten bij vriestemperaturen, wat resulteert in scheuren. U moet de temperatuur van beton bij koud weer controleren om bevriezing, langzame uitharding en beton van slechte kwaliteit te voorkomen.

Lage betontemperaturen verlagen de hydratatiesnelheid en vertragen vervolgens de snelheid van sterktewinst.