Hoe lang duurt het voordat beton uithardt bij koud weer?

Betonuitharding bij koud weer Ideale temperaturen (50-60° F) moeten ongeveer 48 uur worden gehandhaafd om het beton de optimale sterkte te laten bereiken terwijl het uithardt. Het doel is om ervoor te zorgen dat het beton wordt gegoten en op een temperatuur van ten minste 40 graden Fahrenheit wordt geplaatst en daar wordt bewaard gedurende een periode die geschikt is voor het type beton en het beoogde gebruik ervan. Voor beton met een hoge vroege sterkte dat niet wordt blootgesteld aan vriesdooicycli, is één dag bij temperaturen boven de 40 graden voldoende. Maar een betonnen fundering of andere constructie die op jonge leeftijd hoge belastingen zal dragen, vereist 20 dagen of meer bij een minimumtemperatuur van 50 graden.

Als het beton op ongeveer 50° F wordt gehouden, kan de bescherming meestal na twee dagen worden verwijderd. Als het beton op 50° F blijft, afhankelijk van wat voor soort cement wordt gebruikt en hoeveel versneller, moet u een paar weken wachten - beter om 4 weken te wachten - voordat u het daadwerkelijk in gebruik neemt. Je kunt altijd testen om de sterkte te bepalen als deze essentieel is. Aangezien beton op een minimumtemperatuur van 10ËC moet worden gehouden om goed uit te harden, moet u het beton niet afdichten totdat het volledig is uitgehard.

Als de dekens plotseling worden verwijderd bij koud weer, kan er een temperatuurverschil ontstaan tussen de buitenkant van het beton en het midden ervan. Maar met de juiste voorzorgsmaatregelen kunt u bij koud weer nog steeds beton gieten en beschermen tegen schade door koud weer. Beton mag in geen geval binnen de eerste 24 uur na het gieten en plaatsen bevriezen. Volwassenheid is een manier om te bepalen of het beton voldoende sterkte heeft gekregen om op zichzelf te staan en het vertrouwt op de combinatie van tijd en temperatuur.

Methoden voor geleidelijke afkoeling van beton omvatten het losmaken van de vormen met behoud van de dekking met kunststofplaten of isolatie, geleidelijke afname van de verwarming in een behuizing, of het uitschakelen van de warmte en het toestaan van de behuizing om langzaam op omgevingstemperatuur te komen. Een van de lastigere prestaties van betonuitharding bij koud weer is de noodzaak om de betontemperatuur tijdens het uitharden te bewaken om te controleren of de minimale betontemperatuur van 40 tot 55 graden wordt nageleefd. Vloeibare membraanvormende verbindingen kunnen ook worden gebruikt in verwarmde behuizingen voor vroege uitharding van betonnen oppervlakken. Het niet naleven van deze regel zal resulteren in uitharding die aanzienlijk langer duurt - en mogelijk concreet dat voortijdig faalt.

De door ACI aanbevolen maximale temperatuurdaling van 24 uur na verwijdering van de bescherming varieert van een schommel van 20 graden voor beton dikker dan 72 inch tot een daling van 50 graden voor beton van minder dan 12 inch dik. Het American Concrete Institute (ACI) blijft zijn advies over stortbuien bij koud weer verfijnen, en een recent webinar gepresenteerd door Erik Holck, een senior ontwerpingenieur voor Denver Water, ging in op de redenen waarom het belangrijk is om uithardend beton te beschermen tegen bevriezing en hoe die bescherming te bieden en te verifiëren. Beton kan in koude weersomstandigheden worden geplaatst, mits adequate voorzorgsmaatregelen worden genomen om de negatieve effecten van lage omgevingstemperaturen te verlichten. Voor mensen in koude klimaten is het niet altijd mogelijk om de bouw te plannen voor de warmere maanden.

Beton bij koud weer moet absoluut worden uitgehard, het oppervlak kan nog sneller uitdrogen dan bij warm weer, als het beton warmer is dan de lucht. Naast het niet versterken, kan beton bevriezen en uitzetten bij vriestemperaturen, wat resulteert in scheuren.