Moet beton worden bedekt bij koud weer?

Voor flatwork is de traditionele, en nog steeds de beste manier om beton tegen de kou te beschermen, het te bedekken met dekens nadat het klaar is. Omdat de grond wat warmer is en het beton zijn eigen warmte genereert, houden dekens het warm, zelfs als de temperatuur onder de 20° F. Als de grond bevroren is of bedekt is met ijs of sneeuw, moet u uw beton niet plaatsen. Bevroren grond zal bezinken tijdens het ontdooien, waardoor uw beton vatbaar is voor scheuren.

Wanneer nat beton op een koud oppervlak wordt geplaatst, zal het beton bovendien langzamer uitharden. Ook dit kan scheuren of kalkaanslag in het beton veroorzaken. De duur van de beschermingsperiode moet worden verlengd tot 50 tot 100 procent. Volgens het American Concrete Institute bijvoorbeeld, als blootgesteld, onbelast, normaal geplaatst beton meestal een beschermingsperiode van twee dagen vereist, breidt deze vereiste zich uit tot drie dagen bij koud weer.

Omdat de bouwsector het hele jaar door actief is, wordt beton gestort en geplaatst, ongeacht de tijd van het jaar. Voor mensen in koude klimaten is het niet altijd mogelijk om de bouw te plannen voor de warmere maanden. Als recordingenieur voor ontwerp- en bouwprojecten voor meerdere damoverlaat, sluispoort en rivierkanalen, heeft hij meerdere reparatieontwerpen voor kleine dammen voltooid, waaronder projecten die winterbetonconstructie vereisen in koude klimaten. Bovendien, als de temperaturen tijdens de ingestelde tijd onder 40° F komen (maar niet bevriezen), duurt het veel langer voordat beton de vereiste sterkte bereikt.

De meeste betonaannemers zullen het beton na het uithardingsproces afdichten of zullen de klant verzegelen. Hoewel beton bij koud weer kan worden geplaatst, moeten bepaalde voorzorgsmaatregelen worden genomen om ervoor te zorgen dat de klus correct wordt afgehandeld. De belangrijkste uitdaging waarmee u te maken krijgt tijdens een winterbetonproject, is ervoor te zorgen dat het beton uithardt voordat het wordt blootgesteld aan vriestemperaturen. Een van de lastigere prestaties van betonuitharding bij koud weer is de noodzaak om de betontemperatuur tijdens het uitharden te bewaken om te controleren of de minimale betontemperatuur van 40 tot 55 graden wordt nageleefd.

Zelfs wanneer de dagtemperaturen binnen het bevredigende bereik liggen, brengt het zetten van winterbeton risico's met zich mee die kunnen resulteren in zwak, ontoereikend beton. De klus kan worden uitgevoerd in omstandigheden onder het vriespunt, maar niet zonder een aanzienlijk aantal stappen te nemen om het beton tijdens het mengen en uitharden boven het vriespunt te houden. Beton dat bevriest als het vers is, of voordat het is uitgehard tot een sterkte die bestand is tegen de uitzetting die gepaard gaat met het ijskoude water, zal permanent krachtverlies lijden. De noodzakelijke chemische reacties die beton uitharden en versterken, vertragen aanzienlijk onder 50° F en bestaan bijna niet onder 40° F.

Bij het plaatsen van uw beton speelt de plaatsing van uw plaat een rol in de effectiviteit van de uithardingsomstandigheden van het beton. Todd Rudolph, PE, een wateringenieur, ontwerpt en inspecteert hydraulische constructies zoals poorten, voltooit hydraulische en hydrologische berekeningen, en biedt ondersteuning bij bouwinspecties, ook bij projecten die betonwerk bij koud weer vereisen. Het probleem is dat zowel laboratoriumcilinders als veldcilinders die tegelijkertijd met de hoofdgiet worden gegoten, onbetrouwbaar zijn bij het bepalen van de sterkte van de betongiet omdat ze moeilijk op dezelfde temperatuur te houden zijn als de hoofdgiet, en de cilinders kunnen ook veel slanker zijn dan de giet, waardoor om ze in een sneller tempo te genezen. Omdat het bevriezen van vers geplaatst beton de sterkte ernstig kan verminderen, zijn proactieve inspanningen essentieel.