Hoe lang moet beton worden beschermd tegen bevriezing?

Uitharding om kwaliteitsbeton te produceren Beton mag in geen geval bevriezen gedurende de eerste 24 uur nadat het is geplaatst. Omdat cementhydratatie een exotherme reactie is, produceert het betonmengsel op zichzelf wat warmte. Wanneer er geen externe waterbronnen zijn, treedt de kritische mate van verzadiging op, zodat een enkele cyclus van bevriezing het beton niet permanent beschadigt, wanneer het beton een sterkte van ongeveer 500 psi bereikt. Bij gespecificeerde uithardingstemperaturen moeten goed geportioneerde betonmengsels deze sterkte binnen 24 tot 48 uur bereiken.

Daarom is het van cruciaal belang dat nieuw geplaatst beton wordt beschermd tegen bevriezing gedurende de eerste 24 tot 48 uur of totdat het beton een sterkte van ongeveer 500 psi bereikt. Na het implementeren van de bovenstaande suggesties, is het belangrijk om te overwegen hoe u beton tijdens het uithardingsproces op de juiste temperatuur houdt. Beton moet ongeveer 48 uur een temperatuur boven 50° F houden om de juiste chemische reacties te laten plaatsvinden. Twee populaire opties die worden gebruikt tijdens het uitharden van beton bij koud weer zijn verwarmde behuizingen en geïsoleerde dekens.

Als u een behuizing gebruikt, zorg er dan voor dat de structuur zowel wind- als waterdicht is. Zorg er bovendien voor dat er goede ventilatie is voor de ruimteverwarming. Verwarmers veroorzaken een toename van kooldioxide die carbonatatie in het oppervlak van het beton kan veroorzaken. Als het beton op ongeveer 50° F wordt gehouden, kan de bescherming meestal na twee dagen worden verwijderd.

Als het beton op 50° F blijft, afhankelijk van wat voor soort cement wordt gebruikt en hoeveel versneller, moet u een paar weken wachten - beter om 4 weken te wachten - voordat u het daadwerkelijk in gebruik neemt. Je kunt altijd testen om de sterkte te bepalen als het essentieel is. Bij 25 tot 27 graden Fahrenheit zal het bevriezen van poriewater in uithardend beton de hydratatie stoppen - en het uithardingsproces. Hydratatie is de chemische reactie waarbij de belangrijkste verbindingen in cement chemische bindingen vormen met watermoleculen en hydraten of hydratatieproducten worden.

Onder 27 graden kan de vorming van ijs in uithardend beton de integriteit van beton op lange termijn schaden door scheuren. Nadat het beton is afgewerkt met troffel, legt u enkele isolerende dekens op de plaat om te voorkomen dat deze bevriest. Je weet dat de kans groot is dat nieuw beton dat in de winter wordt geplaatst wat regen, sneeuw of ijs zal zien. Het niet naleven van deze regel zal resulteren in uitharding die aanzienlijk langer duurt - en mogelijk concreet dat voortijdig faalt.

Voordat u aan een betonproject voor koud weer begint, is het belangrijk om eventuele speciale sterkte-eisen of overwegingen te bepalen. Voor blootstelling aan herhaalde cycli van bevriezen en ontdooien moet nieuw beton een sterkte bereiken van ten minste 3.500 psi, of 4.000 psi als het wordt blootgesteld aan herhaalde cycli van bevriezen en ontdooien en ontdooien van chemicaliën. De lijnen 2, 3 en 4 in tabel 1 vermelden de minimale betontemperaturen zoals gemengd voor de aangegeven luchttemperaturen. Volwassenheid is een manier om te bepalen of het beton voldoende sterkte heeft gekregen om op zichzelf te staan en het vertrouwt op de combinatie van tijd en temperatuur.

Ik raad de isolerende dekens ten zeerste aan, zoals degene die we hieronder gebruiken om uw betonplaten, vloeren en funderingsmuurgieten te beschermen. De beschermingsperiode is de tijd die nodig is om te voorkomen dat beton wordt aangetast door blootstelling aan koud weer. Zie voor meer informatie Concrete Basics op pagina 945 van dit nummer of het artikel Afwerking bij koud weer in het novembernummer van Concrete Construction. Ter bescherming tegen bevriezing op jonge leeftijd, handhaaft u de juiste betontemperaturen in lijn 1 van tabel 1 voor de tijdsperioden in regel 1 van tabel 2.Als de nachttemperaturen onder het vriespunt liggen, zal het water in het beton bevriezen en uitzetten, waardoor scheuren ontstaan.

Als je dat water in het oppervlak afwerkt, verhoog je de water-cementverhouding en krijg je zwak oppervlaktebeton. Om te bepalen hoeveel isolatiewaarde u nodig hebt om het beton op 50° F te houden, bekijk de tabellen in hoofdstuk 7 van ACI 306.Nadat de uithardingsperiode is afgelopen, is het belangrijk om het beton niet te schokken bij plotselinge blootstelling aan veel koudere temperaturen. Eén ding weet ik zeker: als je nieuw gestort beton laat bevriezen, zul je problemen hebben met de schaalvergroting van het oppervlak, pop-outs, scheuren en over het algemeen zwakker beton. .